úterý 14. října 2014

Domácí šípkový sirup




1 kg šípků, 2 l vody, 1 citron, 1 kg cukru, rum

Recept:

Omyté šípky jsem rozdrtila v robotu, šípky jsem dala do hrnce a zalila studenou vodou a nechala 24 louhovat.
Další den jsem vše zahřála, aby to bylo horké, ale nevařila jsem, aby se nezničily všechny vitamíny. Přes punčochu jsem přecedila a přisypala cukr a opět zahřívala do rozpuštění. Nakonec jsem přidala šťávu z citronu a přilila 2 lžíce rumu a vše nalila do sklenic.

Ze zbylého šípku jsem ještě uvařila čaj, i když už méně výrazné chuti a barvy.

Sirup budu používat do perlivé vody na šípkovou limonádu nebo na slazení čaje, či 1 lžíci denně jako prevenci proti chřipce.


1 komentář:

  1. Úplně mi to připomnělo mojí babičku. Ta šípkový sirup dělá každý rok :)

    OdpovědětVymazat