středa 30. října 2013

Šíša chlebový

PEČEM PECEN

Na internetu jsem už delší dobu okukovala recepty na chléb bez hnětení, zaujala mě jednoduchost a rychlost přípravy a když jsem si představila tu křupavou kůrčičku, nedalo mi ho nevyzkoušet, ale ať už se Vám představí sám.




Ahoj!

Jmenuji se Šíša, jsem prý výborný, hned mě nakrojili, jen co mě vytáhli z pekáče.

Chceš-li, vykouzlíš mě následovně, je to rychlovka:

V misce smíchej:

  • 3 hrnky hladké mouky (či 2 hladká + 1 žitná chlebová)
  • 1/4 lžičky instantního droždí
  • 1 a půl hrnku vody
  • 1 a půl lžičky soli
Můžeš přidat kmín, cibulku, škvarky, bylinky, to co máš rád, ale i bez toho jsem prý jednička.

Nech kynout asi 12 hodin, pak přendej na dost pomoučený vál, protože se lepím, ale to nevadí. Rozprostři placku, nech ji odpočívat asi 15 minut, pak ji přelož jako do obálky a udělej ze mě něco jako kouli nebo šišku, prostě jak se ti budu líbit a nech mě ještě kynout asi hodinku pod utěrkou, pak mě šoupni do pořádně rozpáleného pekáče s víkem, který si nahřej v troubě asi půl hodiny na 230°C. Teplotu drž po celou dobu pečení stejnou, s víkem peč 30 minut a dopeč mě 15 minut bez víka, ať křupu. Víc radši ne, nechci, aby sis na mě vylámal zuby :-)

Těšilo mě.

Pa

Šíša



2 komentáře: